Opvoedingskwaliteit vraagt tijd (3)

Praktische tips
Na het lezen van het bovenstaande denkt u misschien: “Ja, dat klopt allemaal, ik herken dat. Ik zal dat in de toekomst in mijn achterhoofd houden. Maar ik zit nog steeds met het probleem ‘tijd’. Los dat nou eens voor mij op.” Oké, hier komt een aantal praktische tips, ontleend aan ‘Tijd maken’:- Maak een lijst van taken: niet wat je hand vindt om te doen is belangrijk, maar wat je hoofd  zegt dat je hand moet doen.
- Schrap de helft. Je neemt je meestal meer voor dan wat je daadwerkelijk kunt doen.
- De afwerking kost de meeste tijd. Bedenk hierbij dat niet alles perfect afgewerkt hoeft te zijn. Een brief aan een vriendin mag er anders uitzien dan de brief die u voor uw baas moet uitwerken.
- Plan ook voorbereidingstijd. Gaat u op vakantie? Plan dan ook de tijd in die u  nodig hebt om de koffers te pakken.
- Maak boodschappenlijsten.
- Doe die tv eens uit! Houd voor uzelf een limiet aan met internetten.
- Gebruik uw dagritme. Wanneer bent u het meest geconcentreerd en energiek?
- Zorg dat u voldoende energie hebt (slaap en voeding).
- Plan een vaste dag/tijdstip voor uw schoonmaakwerk. Zo voorkomt u dat u zich schuldig voelt dat u alweer niet aan de badkamer bent toegekomen.
- Tref ’s morgens vast voorbereidingen voor het warme eten.

Kroon van de schepping
God heeft de mens geschapen als kroon op de schepping. Wij zijn Zijn creatie. Wat doet u als u zich recreëert? Gunt u zich de tijd om ‘herschapen’ te worden? Met andere woorden: komt u genoeg toe aan ontspanning? Veel mensen komen ‘herboren’ van vakantie terug. Ze zijn volledig onthaast. Weet u wat ‘onthaasting’ is? Kees Roest noemt dat ont-moet-ing.
Het woord op deze manier zegt het al: u moet niets. Als u dan niets moet bent u vrij om te ontmoeten, om in vrijheid tegenover iemand te staan.
Hebt u in uw vrije tijd een ontmoeting met uzelf, met uw partner, uw gezin, met uw Schepper? Als u later bij God bent, vraagt Hij u niet hoeveel uur u gewerkt hebt, of u een goede tijdsindeling hebt gemaakt. Hij vraagt u of u de talenten die Hij u gegeven heeft bewaard hebt en op rente hebt gezet. Het belangrijkste is Gods doel met uw leven. Welke doelen hangt u aan?

Drs. Corine Vrijmoeth - van den Ham
Bron: www.groei.org

Reacties