Zorgen dat onze kinderen voldoende brandstof hebben

"Er is op dit ogenblik veel te weinig kennis van Gods Woord. Iedereen heeft namelijk privéles van God Zelf nodig. Naar je kinderen toe is het ontzettend belangrijk dat je jouw geloofsbelevingen deelt met ze", stelt Dick Baarsen in een preek over geloofsoverdracht.
Baarsen: "Ik wil iedereen die kinderen en kleinkinderen heeft, aanraden om in het boek Spreuken te gaan lezen. Daar lees je ontzettend veel over wat kinderen heel hard nodig hebben. Een van de eerste dingen die we bijvoorbeeld in Spreuken lezen, is de waarschuwing dat we ons hart moeten bewaren omdat alles daaruit voorkomt. Alles wat er door onze ogen en oren naar binnenkomt, komt in ons hart en wordt bewaard in ons geheugen. Als je iets smerigs in je geheugen krijgt, probeer het er dan maar eens uit te krijgen. Het krijgt invloed op je gevoel en dat heeft dan weer invloed op je daden. De meeste seksverslaafden zijn bijvoorbeeld al heel jong begonnen. Waar vroeger gezocht moest worden naar seksplaatjes, komen jongetjes van tegenwoordig er vanzelf mee in aanraking. Als ouders moeten we onze kinderen daarvoor waarschuwen en ze uitleggen dat ze iets wat eenmaal in hun hart zit, niet zomaar meer weg krijgen. Kinderen zijn ontzettend kostbaar in Gods ogen en de duivel is erop uit om ze allemaal onderuit te halen. We moeten onze kinderen daarom helpen om weerbaar te zijn."
"Als je Gods Woord in je hart houdt, bewaart dat je voor zonden", vervolgt Baarsen. "Wij hebben op onze kinderclub kinderen teksten uit het hoofd laten leren. Dat deden we met kaartjes waar ze een tekst op schreven en die moesten ze iedere keer bekijken. De week erop controleerden we of ze de tekst kenden. Een poosje terug zei mij zoon nog: 'Pa, ik denk dat ik zeker nog zeventig van die teksten uit mijn hoofd ken en het gebeurt vaak dat wanneer ik voor een belangrijke beslissing sta, er dan een tekst boven komt borrelen.' De Heilige Geest heeft in dat geval een hele voorraad teksten die Hij kan gebruiken. Als je een kampvuur wilt maken en je gebruikt een klein beetje hout, dan zal er geen groot vuur zijn. Wanneer je echter veel hout gebruikt, kan er met hetzelfde vlammetje een enorm vuur ontstaan. De Heilige Geest is het vlammetje en we moeten zorgen dat er genoeg brandstof in de harten van onze kinderen is."
"Ik herinner me nog een jongen van die club die ging studeren en niets meer met het geloof te maken wilde hebben. Hij las niet meer in de Bijbel en bad niet meer, maar de teksten bleven in zijn hart en zijn geheugen. Toen hij verkering kreeg met een ongelovig meisje en ze elkaar beter leerden kennen, vertelde hij haar dat hij vroeger christen was geweest en toen kwamen de teksten weer naar boven. Daardoor kwam dat meisje tot geloof en hij vervolgens ook. Dat kan het gevolg zijn als wij zorgen dat onze kinderen voldoende brandstof hebben", besluit de spreker.
Klik hier om de hele preek te beluisteren.
www.cip.nl


Reacties

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.