Bijbellezen met het gezin

Toen onze jongste in groep 6 zat, nu een jaar of drie geleden, zijn we als gezin begonnen om met elkaar na het eten een gedeelte uit de Bijbel te lezen met elkaar. We hebben natuurlijk daarvoor veel kinderbijbels talloze keren voorgelezen maar nu de kinderen ouder zijn, is het heel mooi om echt 'met elkaar' te lezen.
Iedereen heeft zijn of haar eigen Bijbel (de oudste leest al jaren mee in de Engelse Bijbel) en op deze manier leest iedereen dan ook echt mee. De jongste kinderen lezen één of twee verzen en vervolgens leest mijn man het gedeelte of het hoofdstuk uit. Het mooiste moment is als we na afloop van het lezen met elkaar doorpraten over het gelezen gedeelte.
We stellen vragen als: wat viel je op, wat sprak je aan of vond je mooi of moeilijk. Maar er worden vooral ook door de kinderen vragen gesteld over dingen die ze niet begrijpen.
Ook dwalen we regelmatig af van het gedeelte en komen er (onverwachts) hele gesprekken over een bepaald onderwerp op gang. Zo lazen we gisteren in Matteüs over de maagdelijke geboorte van de Here Jezus. Ja, bespreek zo'n thema maar eens met vier tieners... gespreksstof genoeg natuurlijk.

Ik geniet er altijd enorm van vooral als de kinderen enthousiast meedoen. In het weekend hebben we over het algemeen meer tijd en lezen we ook langere gedeeltes, door de week zijn niet altijd alle kinderen bij het avondeten aanwezig maar proberen we altijd een gedeelte te lezen en te bespreken met elkaar.
Zijn er twee of meer kinderen niet aanwezig, dan gaan we niet verder met het Bijbelboek waar we gebleven waren maar dan lezen we een Psalm. Op deze manier raken de kinderen niet te veel de draad kwijt van het gedeelte waar we ons in verdiepen.
Ook laten we de kinderen altijd een Bijbelboek uitkiezen als we er één uit hebben. We gaan de hele Bijbel door en proberen zoveel mogelijk te variëren tussen het Oude en Nieuwe Testament. Ook pakken we regelmatig 'Het Leven' erbij om zo soms wat extra te kunnen toelichten.

Hoe lezen jullie op dit moment uit/in de Bijbel met je gezin? Passen jullie het niveau altijd aan, aan dat van het jongste kind of aan dat van het oudste?
Wie wil, nodig ik van harte uit te reageren zodat we van elkaar kunnen leren.


Reacties

 1. We zijn nog niet zo lang geleden weer bewust begonnen met lezen na het eten. Soms was het zo druk dat het er al snel bij door schoot. Dan moesten de kinderen naar zwemles, muziekles enz..Maar wij hadden zoiets van: Wat heeft prioriteit, als je wilt is er vaak genoeg tijd.
  Omdat onze kinderen nogal verschikllende leeftijden hebben, varierend van 0 tot 15, lezen we in eerste instantie elke keer een gedeelte uit de kinderbijbel. We volgen dan gewoon een verhaal, b.v over Abraham. Daarnaast lezen we inplaats van een verhaal ook wel eens een tekst en daar worden dan net als jij schrijft, vragen over gesteld. Zo komen beide "groepen" aan bod. Ik vind het zelf altijd een speciaal moment zo na het eten met het hele gezin.
  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi weblog heb je! Ik vond je via Facebook :). Onze kinderen zijn wat jonger (7, 5 en 1 jaar) dus we lezen nog regelmatig uit de kinderbijbel. Maar nu lezen we sinds een paar weken elke ochtend vóór het ontbijt (dat werkt bij ons beter dan na het eten) een stukje uit het Marcus-evangelie (volgens een leesrooster van ds. Jos Douma, zie www.josdouma.nl). En de kinderen (de oudste twee dan) kunnen het verrassend goed volgen. Ik vind het wel belangrijk om niet te lang te wachten met uit de 'echte' bijbel te lezen. De Startbijbel gebruiken we trouwens ook wel, die vind ik ook goed bruikbaar voor kinderen vanaf een jaar of 6 (met soms wat uitleg erbij).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Martine.
   Misschien kun je hem ook in de Facebookgroep plaatsten, dat nodigt weer uit voor anderen om ook te reageren.

   Verwijderen
 3. Mooie blog! Mijn zoontje is 2 jaar. Nu lees ik nog 's avonds voor uit de peuterbijbel. We gaan eerst allemaal liedjes zingen. Sinds kort kent hij het liedje 'lees je Bijbel, bidt elke dag'. Na dit liedje pakt hij dan zelf de Bijbel en heeft graag dat ik eruit voorlees. Zal het later ook aanpakken, zoals jij schrijft in je blog. Samen stukjes voorlezen en erover praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben blij deze site te hebben gevonden. Sinds een paar maanden proberen we als gezin s' avonds de bijbel samen te lezen. Probleem is echter wel dat de jongste 6 is en de oudste 10. Daarbij is het wel erg wennen om het gestructureerd te doen omdat we altijd maar wat los vast deden. De kinderen zitten dan ook niet van harte stil, mede door een gebrek aan gewoonte hierin. Maar door het lezen van de boeken van D.P. Tripp ( bijv. Age of Opportunity, goed boek tav teenagers) zijn mijn ogen nog meer open gegaan hoe belangrijk het is dat onze kinderen gegrond zullen zijn in het Woord van God. Zonder dat geen leven! Gelukkig is God genadig en met gebed blijven we hopen en geloven dat ook Zijn woord ingang zal vinden in de harten van onze kinderen. Heeft iemand nog suggesties voor het lezen voor twee leeftijden dan welkom :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.