Telefonisch opvoedadvies gelanceerd voor ouders

"Tieners krijgen in deze maatschappij zoveel op hun bord, waardoor ze in de knel komen. Daardoor kunnen ze zelfs depressief raken," zegt Henry Valk, directeur van de christelijke hulporganisatie Chris. Deze week is Chris gestart met de Chris Opvoedtelefoon. Ouders en opvoeders kunnen op woensdagen van 10.00 - 12.00 uur Chris bellen met hun vragen over opvoeding.

Uit door Chris gevoerde chatgesprekken met kinderen blijkt dat de meeste gesprekken gaan over seksueel misbruik en incest. "Dat kan gaan over grensoverschrijdend gedrag maar ook incest, zelfs binnen christelijke gezinnen," voegt Valk toe. Op de tweede plaats volgt seksualiteit. Tieners willen weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Depressie en suïcidaliteit komt op een derde plaats. "Jeugd wordt geconfronteerd met allerlei gekke verhalen. We worden doodgegooid met informatie via internet of televisie. Wanneer iemand iedere dag Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) kijkt, kan de indruk ontstaan dat het in de wereld op die manier daadwerkelijk aan toe gaat."

Valk maakt duidelijk dat Chris geen standpunten wil uitdragen. "Wat we wel willen, is met ouders en opvoeders in gesprek gaan en erachter komen wat ze zelf vinden en willen bereiken. Wat dat betreft is opvoeden een lastige klus. Ik zeg wel eens: 'Wij hebben het beste handboek en dat is de Bijbel'. Gods Woord geeft geen letterlijke antwoorden, maar de Bijbelse principes vormen wel goede richtlijnen."
 "Vorige week sprak ik met een tiener van ongeveer 13 a 14 jaar. Het is een jongen die in zijn gezin niet aan bod kwam. Ik vroeg hem 'wat zijn nou dingen die je leuk vindt?' Dingen die we leuk vinden zijn namelijk vaak dingen waar we ook goed in zijn. Hij vertelde over een eenvoudig computerprogrammaatje waarmee hij de meester hielp op school. 'Eigenlijk ben ik best wel een beetje knap', zei hij. Vaak zijn het die hele eenvoudige gesprekken waar we kinderen mee verder helpen."Reacties