Over buurtvolleybal, de avondvierdaagse en afsluitende barbecuefeestjes

Een herkenbaar stukje dat ik las op het weblog Handen uit de mouwen. Bij ons zijn de kinderen nu van de lagere school af en er zijn veel minder activiteiten waar je als ouder bij mag/moet(?) zijn. Voor degene die  een gezin heeft met kleinere kinderen is onderstaand stukje wellicht herkenbaar. Als ik mijzelf even verplaats in een paar jaar terug, staat alles me weer zeer helder voor de geest. Wat een gezellige maar drukke weken waren dat :)

"Avondvierdaagse, straatvolleybal, buurtbarbecue, project op school, survivalactiviteit voetbal, schoolkamp….Waarom moeten al die leuk activiteiten toch altijd aan het eind van het schooljaar plaatsvinden? Ja, ik snap ook wel dat afsluitingen aan het eind van een seizoen zijn. Maar wandelen, volleyballen en survivalen kunnen we toch ook wel in september?

Merken jullie het al? Het is net of de agenda tot aan de zomervakantie helemaal volgestroomd is met activiteiten. Het begint met een paar en voor je het weet heb je elke week iets. Je rolt van de avondvierdaagse, in de buurtbarbecue en van de buurtbarbecue in het schoolkamp. Je hebt pas rust als de zomervakantie begint. En dan ben je bekaf, kapot en doodmoe.
Dit kan ook anders!! 
Zeker als je kinderen al een paar jaar op de basisschool zitten en lid zijn van verenigingen en clubjes, weet je dat het ieder jaar terug komt. Laat je dus niet overvallen door al deze activiteiten. 
  • Kijk ruim van tevoren in de schoolgids, of gemeentegids wanneer welke activiteiten worden georganiseerd. En schrijf ze alvast op de familieplanner. Zo kun je de activiteiten aan zien komen.
  • Maak een keuze uit al het aanbod. Bespreek met je kinderen wat zij het liefst willen. Mijn kinderen hebben dit jaar voor het buurtvolleyballen gekozen en laten de avondvierdaagse schieten. Dit geeft voor jezelf meer rust, maar ook voor de kinderen is het veel rustiger. Natuurlijk willen ze graag overal aan meedoen. Maar je zult merken dat het veel leuker is als je kind uitgerust aan een activiteit kan beginnen.
  • Laat je niet gek maken!! Kies wat voor jou/jullie haalbaar is. Daarmee kies je voor jezelf en je gezin.
  • Kies een vorm die bij jou en je agenda past. Natuurlijk is het leuk om elke avond mee te lopen met de avondvierdaagse. Maar één avond is vaak ook prima.
  • Zorg voor eigen ontspanning in deze drukke tijden. Zorg dat je niet alleen maar bezig met helpen op school, of elders. Zet af en toe je eigen naam in je agenda
Je zult merken dat je op deze manier minder uitgeput aan de vakantie begint.
Zo heb je meer tijd om te genieten van je vrije tijd en van je gezin!!"

Misschien is het voor jullie ook wel zo'n drukke tijd in het gezin en zijn er buiten school en verenigingen ook nog clubs en kerkelijke activiteiten voor de kinderen. 

Hoe ga jij ermee om? Wat zijn jouw ervaringen? Hoe houd jij alles in balans?


Reacties

  1. O ja! dat herken ik wel ja. Ik zuchte van de week nog tegen een vriendin: het lijkt wel of ik tot aande zomervakantie geleefd word. En ik doe er zelf bijna niks aan hoor, 't gebeurt gewoon allemaal...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.