Gebed voor bescherming bij het gebruik van internet

"Voor veel ouders is de digitale wereld een onbekend en voortdurend veranderen terrein dat ons beangstigt. Een recent onderzoek bracht aan het licht dat er niet één medium is dat ouders meer zorgen baart dan het computergebruik. 
Dat is een belangrijke verschuiving ten opzichte van een paar jaar geleden, toen de televisie als Gezinsvijand nummer Eén nog boven aan het lijstje prijkte".

Dit zijn zo maar een paar treffende zinnen uit het boek 'Elke tiener heeft biddende ouders nodig' van Jodie Berndt. Hfdst. 18 gaat helemaal over het gebed voor bescherming bij het gebruik van internet.
Wat hebben onze kinderen, en waarschijnlijk ook wijzelf, deze bescherming hard nodig.

'Deze ongerustheid', vervolgt Berndt, 'is niet uit de lucht gegrepen. Studies geven aan dat negen van de tien kinderen tussen acht en zestien jaar porno hebben gezien op het internet; vaak onbedoeld en over het algemeen toen ze hun huiswerk maakten. Een op de vijf kinderen is online seksueel benaderd. En de helft van alle internetgebruikers in de tienerleeftijd heeft 'vaak' contact met iemand die ze nog nooit ontmoet hebben.
Aangelokt door een vals gevoel van anonimiteit, zeggen of doen internetgebruikers vaak dingen die ze in een persoonlijk gesprek niet in hun hoofd zouden halen. En elke site met gegevens die ik heb gecheckt, bevestigde dat cyberpesten onder de tieners van vandaag de gewoonste zaak van de wereld is. Per studie wijken de percentages enigszins af,  maar zonder uitzondering geven ze aan dat minimaal de helft van onze kinderen er dagelijks mee te maken heeft; hetzij actief, hetzij passief'.

Laten we voor onze kinderen bidden voor bescherming van alle verkeerde invloeden van het internet!

Wat zijn jouw ervaringen als ouders met jullie kinderen met het gebruik van internet? Hebben jullie zicht op wat ze doen? Hoe ga je ermee om?

Reacties

 1. Wij hebben open internet. De kinderen hebben geen computer op hun kamer. Ook geen laptop. Ze zijn 12 en 14 en we hebben er met hen over gepraat dat het prima is dat ze facebooken en Hyvsen. Maar altijd aan de grote tafel beneden, waar we gewoon kunnen zien wat ze doen. Ze hebben vast computer-tijden. Ik voel me verantwoordelijk en bezorgd. Hun facebook mag niet zichtbaar zijn voor iedereen en dat als er iemand contact zoekt, die ze niet kennen er overleg plaats vind. Soms zijn pubers zo naïef :-( Pas had mijn dochter een groep geliked. Bleek dat via die groep mannen contact zochten met jonge meisjes. Eén man ( jaar of 30 ) wilde vrienden worden etc. Ze was in paniek en we hebben samen die groep verwijderd. Eng!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, dat is zeker eng! Maar wel goed dat jullie er op deze manier mee omgaan.

   Verwijderen
 2. mijn dochters zijn 10, (bijna) 8 en 5 jaaR. Wij hebben tot nu toe 1 laptop, die ook alleen in woonkamer of keuken gebruikt wordt. De oudste 2 hebben een hyves pagina, maar doen er weinig mee. Ze mogen per keer ook maar een half uurtje/ uurtje en dat niet dagelijks. Wij hebben een beveiliging van Filternet, zodat ze niet op bepaalde pagina's kunnen komen. We waarschuwen dat ze zich nergens mogen registreren met hun email adres en ook hun ndere gegevens nergens mogen invullen. We hopen dat het zo goed gaat en ze er goed mee leren omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo een beveiliging lijkt me inderdaad wel handig en verstandig. Goed dat je je dochters al op zo een jonge leeftijd waarschuwt voor de gevaren van internet.

   Verwijderen
 3. Sinds er een eigen laptop is, is het zicht er niet heel erg meer op. Op alle twee die dignen, laptop en pc zit filternet en tijslimiet.
  Note hierbij is dat we als ouders ook het goede voorbeeld moeten geven en dat vind ik wel eens heel moeilijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie reacties. Zelf heb ik een zoontje van drie jaar, die nog niet op de pc zit, maar wel al verzot is op mijn telefoon waar hij allemaal spelletjes kan spelen. Soms mag hij op YouTube filmpjes kijken, maar als zo een filmpje klaar is, klikt hij zo door. Ik ben er wel bij, dus als het iets verkeerds is, haal ik het gelijk weg.

   Heel goed dat er thuis scherp wordt opgelet op het internetgebruik. Zowel op welke pagina's kinderen zitten en hoe lang. Maar.....op school, bij vrienden en desnoods in internetcafés kunnen onze kinderen ook van alles tegenkomen of zelf opzoeken.

   Laten we dus waakzaam blijven. Blijven praten en bidden met en voor onze kinderen.

   Verwijderen
 4. Blijven bidden is zeker nodig. En in gesprek blijven met je kinderen.
  Bij ons staat de pc beneden en ook de laptop komt niet mee naar boven.
  Gelukkig heb ik een paar " nuchtere" jongens, die een afkeer hebben van facebook, waar iedereen maar alles opzet en over de " domste" dingen met elkaar praat, ( hun verwoording).
  Ze willen ook niet dat ik dat doe en dan maar foto's en verhalen over ons gezin erop zet.
  Ha, ha, dus dat doe ik ook niet. Gelukkig heb ik er hier in huis nog zicht op, maar ja met de mobieltjes waar je ook mee op internet kan, op school waar je ook "vrij" op internet kan.. Op onze basisschool hoor ik ook dat enkele kinderen toch op hun hyvessite gaan of op andere sites als het even stiekem kan, dus het blijft een voortdurende allertheid. Wat is het dan belangrijk om een goede band met je kinderen te hebben.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.