Voor welke kinderbijbel(s) kiezen jullie?


Soms is het moeilijk een goede kinderbijbel te kopen voor onze kinderen. Lang niet iedere kinderbijbelschrijver houdt zich precies aan de Bijbeltekst en dramatiseert, romantiseert of vervormt soms de verhalen die erin staan.Ook is het belangrijk om te kijken welk beeld van God wordt weergeven in de kinderbijbel.

In de Bijbel wordt beschreven hoe God is en hoe Hij handelt. Dat Bijbelse Godsbeeld is zo veelzijdig, dat het onmogelijk is enkele woorden weer te geven is. Niemand kan ooit zeggen dat hij God helemaal kent. Elke keer ontdekt hij toch weer een facet van het beeld dat God dat hij nooit eerder gezien heeft. 
Om te beoordelen of de beschrijving van God in de kinderbijbel past bij de ontwikkeling van het kind kun je de volgende vragen stellen:
 • Wordt er met eerbied en liefde gesproken over God de Vader, Jezus zijn Zoon en de Heilige Geest? Belangrijk is dat uit de kinderbijbel blijkt dat de schrijver enerzijds vol is van de liefde van en voor God en anderzijds eerbied voor Hem heeft.
 • Welke begrippen krijgen in verband met God nadrukkelijk aandacht in de betreffende kinderbijbel: liefde, trouw, zorg, geduld, verlossing, verzoening, berouw, vergeving, gerechtigheid, rechtvaardigheid, genoegdoening, straf, oordeel, wraak? De Bijbel toont ons God ondermeer in deze facetten. Toch is het met het oog op de emotionele en verstandelijke ontwikkeling van het kind niet juist al deze kanten van God breed uit te meten.
 • Voor kleuters is het belangrijk dat zij God leren kennen als trouw, zorgzaam, goed, almachtig, geduldig, vergevend en vol liefde.
 • Voor grotere kinderen zullen andere facetten van de veelkleurigheid van God kunnen worden doorgegeven, zoals rechtvaardigheid, gerechtigheid, zonde, schuld, bekering en vergeving met daarbij de nadruk dat het bij God niet gaat om lief en gehoorzaam zijn, maar om het geloof in Hem en het vertrouwen op Hem.
 • Voor tieners kan in een bijbelweergave voor hun leeftijd geprobeerd worden een zo volledig mogelijk beeld van God voor te stellen. Dan is de verstandelijke en emotionele ontwikkeling van de jongere zover dat het al die gegevens kan begrijpen en verwerken
uit; Geloven in opvoeden

Wie overigens nog meer wil weten over goede kinderbijbels zou eens kunnen kijken op de website Kinderbijbels.nl  Er zijn inmiddels meer dan 100 beschrijvingen over Bijbels toegevoegd aan de site. Deze website bevat objectieve besprekingen van bijna alle Nederlandstalige kinderbijbels en is bedoeld als hulpmiddel voor ouders en opvoeders om een geschikte Bijbel voor kinderen te kiezen voor de eigen situatie en geloofsovertuiging.

Welke kinderbijbel lezen jullie op dit moment met jullie kinderen? Zou je deze aan andere gezinnen aanraden? Zo ja waarom?Reacties

 1. De Bijbel, het boek van Jezus (http://www.kinderbijbels.nl/De_Bijbel._Het_Boek_van_Jezus_Sally_Lloyd-Jones-p-0_1_4-d-234-t-1.html) is onze favoriet op het moment. Lange verhalen, maar dat kunnen onze jongens van 5 en 7 wel aan. In ieder verhaal wordt verwezen naar Jezus. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoorde vanmorgen van een moeder dat ze een tienerbijbel heeft van Willen de Vink. Bijbelverhalen maar wel heel dicht bij de bijbel en iedere keer een nadenker die echt op Jezus wijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik de Tienerbijbel voor de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anne de Vries, hadden mijn ouders vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die lazen wij vroeger ook thuis. Een prachtige kinderbijbel. En Evert Kuijt hadden je ouders misschien ook?

   Verwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.