FF OFFLINE! - Sociale media en het gesprek dat we nooit hebben


“Waar doe je nu goed aan?! Moet je het nu verbieden of niet? Ik ga er maar van uit, dat ze weten waar ze mee bezig zijn, want ik weet er echt niets van af! Ik zie wel eens foto’s voorbij komen waarvan ik denk: ‘Moet ik daar nu wat van zeggen of niet?’ Hoe gaan andere ouders daar eigenlijk mee om? En welk voorbeeld geef je zelf eigenlijk als ouder?”

Zo maar wat uitspraken van ouders van tieners die ik sprak over het gebruik van sociale media. Opvoeden brengt dilemma’s met zich mee. Je ontkomt er niet aan om keuzes te maken, voor jezelf maar ook voor je kinderen. Die keuzes maak je vanuit een bepaalde visie of overtuiging. Ook omstandigheden en gebeurtenissen spelen daarbij een rol. En op basis van al die zaken maak je afspraken met je kinderen of stel je regels.
Veel ouders vinden dat best lastig. Bijvoorbeeld omdat ze het gevoel hebben zo weinig te weten over sociale media. Maar soms ook omdat ze niet weten waar ze goed aan doen. Je wilt je kinderen de ruimte geven om te ontdekken, maar tegelijk wil je ze ook beschermen. Verhalen over digitaal pesten en dergelijke zorgen voor extra bezorgdheid en de neiging om zaken te verbieden. Tegelijk zijn er ouders, die zich er eigenlijk helemaal niet mee bezig houden en eigenlijk geen idee hebben waar hun kinderen mee bezig zijn. Soms omdat de interesse er gewoon niet is, maar soms ook uit pure onwetendheid. Wanneer je niet weet wat er allemaal is en wat er allemaal kan, dan weet je ook niet waar kansen liggen of waar je je juist zorgen om zou moeten maken.
Lees het (hele) artikel: ‘Sociale Media en het gesprek dat we nooit hebben’

Om als ouders met je kinderen of als tieners onderling over dit onderwerp in gesprek te raken met elkaar is er een bordspel ontwikkeld:

FF OFFLINE! - brengt ouders en/of tieners met elkaar in gesprek
bordspel
FF Offline! bevat kaartjes in verschillende categorieën. Drie setjes voor ouders, drie voor tieners en één met uitspraken van tieners. Daarnaast zijn er twee keuzesetjes: één met uitdagingen en één met vragen en stellingen met een christelijk karakter. Met die laatste kun je ook de rol die je geloof speelt in je leven nadrukkelijk bij dit onderwerp betrekken.
Het spel kan gespeeld worden met maximaal 6 personen en is bedoeld om spelenderwijs met elkaar in gesprek te komen.
ouderavond
Speciaal voor scholen en kerken heeft Doornbos consultancy een avondvullend programma in elkaar gezet, waarbij het onderlinge gesprek centraal staat. Door het spelen van een spel gaan ouders met elkaar in gesprek.
ouder- en tieneravond
Het programma is ook zeer geschikt om als ouders en tieners samen in gesprek te gaan of als tieners onderling. Uiteraard zijn openheid, respect en vertrouwen over en weer daarbij een vereiste.
Bestellen en boeken
Bestellen van FF Offline kan via het 
Bestelformulier. (levering vanaf 13 mei 2014!)
Een ouderavond of ouder- en tieneravond boeken kan via het Boekingsformulier
.
Voor meer informatie kun je kijken op de website van Catharinus Doornbos: www.dcat.nl
Ook met vragen kun je bij hem terecht. Wanneer je op de hoogte wilt blijven kun je ook nog kijken op Twitter of Facebook.

Reacties