Het allerliefste wat je had

Vind jij het ook zo moeilijk om afstand te doen van iets waar je veel van houdt? Wellicht heb je vroeger weleens meegedaan aan de actie Schoenendoos en heb je met pijn en moeite je liefste knuffel weggegeven aan iemand die je niet kende. Of misschien heb je weleens een groot deel van je zakgeld besteed aan een cadeautje voor iemand van wie je heel veel hield. Maar…  zou je ook het állerliefste wat je hebt, willen opofferen of weggeven? Bijvoorbeeld je beste vriend of vriendin? Of je vader of moeder? Of misschien zelfs je eigen kind? Wat een rare vraag eigenlijk. Vraagt God dat wel van ons?

Abraham heeft het vast ook een onbegrijpelijke opdracht gevonden van de Here God, maar tóch deed hij wat God van hem vroeg. God verlangde van hem zijn langverwachte en beloofde zoon Izak te offeren. Abraham stelde niet allerlei vragen aan God en hij werd ook niet boos, maar hij gehoorzaamde en deed wat God wilde. Gelukkig hield God het op het laatste moment tegen en hoefde Izak niet te sterven. Het ging God dan ook niet om het offer van Abrahams zoon maar om het hart van Abraham. God kijkt naar ons hart en wil weten of wij Hem werkelijk liefhebben, Hem willen gehoorzamen en doen wat Hij van ons vraagt.
Wanneer wij dit doen, geeft Hij ons veel meer terug dan wij hadden durven verwachten. God zal ons zegenen en Zijn zegeningen zijn vele malen groter dan onze opofferingen.

Hoewel God Abraham uiteindelijk verhinderde dat hij zijn zoon daadwerkelijk offerde, spaarde God Zijn eigen Zoon Jezus niet van de dood aan het kruis. God gaf Zijn enige Zoon om voor ons te sterven, zodat wij die straf voor onze zonden niet behoefden te ondergaan. We verdienen dat eigenlijk wel, maar God geeft ons door het geloof in het offer van Zijn Zoon eeuwig leven (Joh. 3:16).

Misschien wil jij vandaag eens nadenken over deze vraag: Als God jou vroeg het allerliefste wat je had te offeren of (weg) te geven, wat zou jij dan doen?

(een gastblog voor de actie 40 dagen delen, van Tear)


Reacties

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.