Maak ze sterk - Erik Smit en Wietske Noordzij

'Als opvoeder werk je aan het fundament van het leven van je kind. Bouwen aan een sterk en stevig fundament is hard werken, zoals de man die het fundament voor zijn huis in de rots maakte. Maar het is nodig, want in het leven van je kind zullen stormen komen.'

Zomaar een pakkend citaat uit het opvoedboek 'Maak ze sterk' van Erik Smit en Wietske Noordzij.

Het is een erg prettig leesbaar boek dat de diepte ingaat, zonder ingewikkelde theorie├źn. De 15 hoofdstukken bevatten elk een heel aantal vragen om over door te denken. Ook staat het boek boordevol tips, doordenkertjes en korte opdrachten. De uitgave is interessant voor ouders en verzorgers, maar ook zeker ook voor leerkrachten en jeugd- en jongerenwerkers die omgaan met kinderen vanaf de basisschoolleeftijd.
Met het boek 'Maak ze sterk' geven de schrijvers je sleutels in handen om daarmee aan de slag te gaan. Een autosleutel krijgt pas zijn volle waarde wanneer je de auto ermee start en wegrijdt. Zolang hij op de keukentafel ligt, heeft hij geen nut. Zo is het ook met de sleutels in dit boek. Ze worden pas waardevol als je ze gebruikt. Er staat veel informatie in dit boek over veel verschillende onderwerpen. De schrijvers moedigen je aan om op zoek te gaan en de sleutels te vinden, te ervaren en te gebruiken die passen bij jouw situatie.

Voor ouders met kinderen in allerlei leeftijden
Hoewel onze kinderen al wat ouder zijn en al een heel aantal jaren de basisschoolleeftijd zijn ontgroeid, heb ik nog een aantal zeer waardevolle tips uit het boek gehaald die ik kan gebruiken in ons gezin. Ook aan ouders met wat oudere kinderen kan ik het boek dus van harte aanbevelen, al is het alleen maar om op de hoogte te zijn van wat er zoal allemaal aan ontwikkelingen gaande is bij de jeugd. Het gaat soms zo hard, dat je het nauwelijks bij kunt houden als opvoeders.
Wat mij persoonlijk raakte, waren de inleidende korte verhalen aan het begin van elk hoofdstuk. Het zijn ingrijpende, waargebeurde voorbeelden uit de praktijk die je aan het denken zetten. Erik en Wietske hebben in hun werk veel ervaring opgedaan met kinderen en jongeren en dat merk je sterk wanneer je het boek leest. Ze weten waarover ze praten!

Inkijken pagina's en cursus 'Maak ze sterk'
Wil je enkele pagina's inkijken om een idee te krijgen van het boek? Klik dan hier. Je vindt op deze pagina's ook een handig overzicht van alle onderwerpen die besproken worden. Op deze pagina vind je nog extra boekbijlagen bij het boek.

Het boek sluit aan bij een zesdaagse cursus van Raise Up, ontwikkeld om dieper in te gaan op het thema weerbaarheid. Auteurs Wietske Noordzij (ontwikkelingspsychologe, trainer, spreker en ontwikkelaar bij Raise Up en moeder van twee kinderen en twee pleegkinderen) heeft samen met Erik Smit (chemisch technoloog/theoloog, trainer, spreker en ontwikkelaar bij Raise Up en verantwoordelijk voor een gezinshuis met zes kinderen) deze organisatie opgezet. Zij bieden toerusting op het gebied van kennis, vaardigheden en materialen, allemaal op het gebied van kinderen en jongeren. Klik hier voor meer informatie over de cursus.

Kortom, 'Maak ze sterk' is een boek dat elke ouder en opvoeder zou moeten lezen en regelmatig ter hand zou kunnen nemen!

MAAK ZE STERK
€15.95
W. Noordzij & E. Smit
224 pagina’s
Uitgeverij Ark Media
Mei 2014

Reacties

  1. Een tijdje geleden zaten we naast elkaar in de gemeente en herkende ik je van je blog. Ter bemoediging en als dank wilde ik je laten weten dat ik de laatste tijd weer veel heb gelezen op (al) je blogs en een aantal boeken n.a.v. je recensies tweedehands heb opgezocht. Echt heel fijn dat je dit allemaal deelt! Hartelijke groet, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat bijzonder om te horen Monique, daar ben ik heel dankbaar voor. Dank je wel voor je bemoedigende reactie!

      Verwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Hij wordt eerst even gecontroleerd voordat hij verschijnt onder het bericht.